Winrar downloaden

Winrar Free is een erg handig en gratis (shareware) programma wat je kunt gebruiken om bestanden eenvoudig te comprimeren. Comprimeren is als het ware het samenvoegen van meerdere bestanden. Omdat het vaak om grote bestanden of grote hoeveelheden bestanden gaat die je wilt versturen is comprimeren altijd aan te raden. Op die manier maak je van een partij bestanden één handig .ZIP of .RAR bestand die je direct kunt versturen via e-mail. Verder is deze methode erg handig voor het kleiner maken van backups.

Met Winrar kun je dus comprimeren. Allereerst downloadt je het programma op je computer via de download link. Vervolgens moet je het installeren. Kies een map op je computer en maak ook de keuze uit welke extensies Winrar standaard mag openen. Als je hier verder geen verstand van hebt raden we je aan om het gewoon op de standaard instellingen te laten staan en te kiezen voor "verder" of "volgende".

Na installatie kun je met Winrar bestanden samenvoegen door te kiezen voor de optie "Add" (toevoegen). Stel dat je een bestand hebt van 1 MB (1024 KB). Met Winrar maak je dit bestand kleiner. Alle extra informatie die de computer normaal gesproken in het bestand zet wordt door Winrar weggehaald. Je bestand krijgt vervolgens een andere extensie, bijvoorbeeld .RAR of .ZIP (afhankelijk van de gekozen mate van comprimeren). Je bestand zal vervolgens nog maar een fractie zijn van de oorspronkelijke grootte (circa 30%).

Wanneer je veel (grote) bestanden en foto's hebt is het dus raadzaam ze op deze manier met Winrar te verkleinen. Ook het uiteindelijke de-comprimeren is heel eenvoudig, de officiele - Engelse - term hiervoor heet extract. Houdt er wel rekening mee dat de ontvanger van de bestanden of foto's ook in het bezit moet zijn van een programma als Winrar.

Naast Winrar zijn er natuurlijk nog talloze gratis programma's die dezelfde functie hebben. Zo is er het overbekende Winzip. Al deze verschillende software programma's hebben natuurlijk ook een commercieel doel. Toch zullen de basisfuncties zoals comprimeren en extracten altijd gratis zijn en blijven, anders stappen mensen massaal over naar een ander programma.